Begrijpend luisteren en begrijpend lezen
Het doel is hogere resultaten behalen op het gebied van begrijpend lezen.
In de groepen 1,2 en 3 wordt veel tijd en aandacht besteed aan begrijpend luisteren en in groep 4 t/m 8 aan begrijpend lezen. Hierbij worden hoge doelen gesteld. Hiervoor worden zowel verhalende als informatieve boeken en teksten gebruikt. Indien leerlingen de doelen nog niet halen wordt er extra tijd ingezet. Leerlingen worden als groep bij elkaar gehouden (convergente differentiatie). De leerkracht doet het voor (modelen) en het geven van goede instructie is belangrijk.
Voor begrijpend lezen gebruiken we de methode nieuwsbegrip (groep 4 t/m 8). Elke week staat er een actuele tekst op de site. Er wordt leerlingen strategieën aangeleerd.
Ook bij het lezen wordt het IGDI (interactief gedifferentieerd directe instructie) model gebruikt. Dit houdt in dat doelen vooraf gegeven worden. Dat er na de instructie, verlengde instructie (extra hulp) is voor leerlingen die dit nodig hebben. De les wordt gezamenlijk afgesloten door te kijken hoe de les verlopen is en of het lesdoel behaald is. Na elke toetsronde worden de resultaten besproken en wordt er gekeken hoe verder. Dit om zoveel mogelijk uit leerlingen te halen en een optimale ontwikkeling te bereiken.
Daarnaast wordt er aandacht besteed aan stillezen. Elke twee weken komt de boekenbus waar de leerkrachten met de leerlingen voor hun groep nieuwe boeken uitzoekt.
Jaarlijks doen we mee aan de Kinderboekenweek en het Nationaal Voorleesontbijt om de leesmotivatie en het leesplezier te vergroten.